Introduktion. Om Izaak Walton Klubben. Fremtidige møder. Tidligere møder. Lidt om Izaak Walton. The Complete Angler. Klubbens egne udgivelser. Optagelse i klubben. Links. Fiskeopskrifter.
Siden opdateret den
17.1.2020

Kontakt Izaak Walton Klubben

Tur til Mørrum den 9. september 2009
Til Mörrum i pragtfuldt vejr.
 
Vi var glade og forventningsfulde. Alle 48 lystfiskere i bussen mod ABU og Mörrumsåen.
 
Dagen var startet i Hvidovre Sports- og Lystfiskerforening´s flotte lokaler med morgenkaffe, rundstykker, og et tilbud om en Gammel Dansk.
Undervejs var der mulighed for adspredelse, i form af et lotteri, og der kunne også indhandles forfriskninger. Det blev der.
Vi holdt så en pause midtvejs, for at betragte det maleriske landskab og ordne andre ting.
 
Glæden ved at gense Mörrum kunne ses i alles ansigter, men denne gang skulle der ikke kun fiskes, vi skulle besøge ABU og museét, så vi kørte i første omgang gennem byen.
 
De fleste af os vidste allerede at ABU står for "AktieBolaget Urfabrikken" men det overraskede alligevel mange at se det gamle finmekaniske værksted, som i dag udgør ABU-museet, og alle de finurlige maskiner - alle remdrevne fra et centralt remtræk under loftet- hvor man for indtil ikke så forfærdelig længe siden, har maskineret dele til både ure, taxametre og til slut: ABU-hjul.
 
Herefter fik vi en rundvisning på fabrikken som i dag er en moderne maskinfabrik med CNC-drejebænke og 3-spindlede fræsemaskiner. Her fremstiller ABU hver dag 300 fiskehjul, hovedsaglig Ambassadeur. som alle færdigmonteres i hånden inden de kvalitetskontrolleres. Rørende og respektindgydende mår man betænker omkostningerne i EU. Der findes stadig lystfiskere, som foretrækker at fiske med grej som er fremstillet der hvor fiskeriet har udviklet sig, og ikke på en fjerntliggende fabrik som foruden fiskehjul fremstiller cykler, spisepinde og kravlenisser.
 
Herefter kørte vi tilbage til Mörrum hvor der var bestilt frokost på restauranten ved Laksens Hus, hvorpå det, om sider, gik imod "ABU-stugan" og nogle timers fiskeri.
 
Ved ABU-stugan var der mulighed for at gøre en god handel, under kompetent rådgivning. Der var - ikke overraskende - vores allesammens ynglings grej-pusher: Allan Riboe, som stod for den side af sagen.
 
Lad det være sagt med det samme: Ingen fangede noget. Men det var der ikke tid til at ærge sig over. Alle var optaget at at nyde det fine vejr, laksene som sprang, og Mörrumsåen, som her oppe er lige så præcis køn som - nåh ja! Mörrumsåen!
 
Efter nogen timers fiskeri var det så ved at være slut, og man samledes atter ved ABUstugan over en forfriskning, en sandwich, og dagens sidste arrangement: lodtrækning om et guldhjul. Det foregik ved at deltagerne afprøvede den nøgle som de havde trukket i bussen, i en lås som fandtes på stedet til samme formål.
Nu var der kun et guldhjul, så meget praktisk var der kun een nøgle som passede. Den blev drejet af klubbens kassemester.
 
Herefter ventede bussen, og en forfriskning.
Med venlig hilsen
Roland Sørensen
Mødet den 3. marts 2009
På sæsonens sidste ordinære møde underholdt kokken Flemming Poss levende om sine erfaringer med opbevaring og tilberedning af mange slags fisk. Den overvældende spørgelyst fra medlemmernes side fik aftenen til at gå så hurtigt, at foredragsholderen ikke nåede "hele vej rundt".
På linket "Fiskeopskrifter" kan du se hans opskrifter.
Mødet den 15. januar  2009
Her gav Ida Dahl-Nielsen fra Skov- og naturstyrelsen et interessant og engageret indblik i planerne for Kongernes Nordsjælland.
Mødet den 3. december 2008
Julemødet blev jo, på den kulinariske front, præget af misforståelser som man senere har lovet at rette op på.
Peter Fangel blev tildelt æren af, at blive årets kædebærer for sin yderst påskønnede indsats i klubbens tjeneste. Senere underholdt julenisse Roland med en, udbygget gætteleg, der medførte et utal af gode og - i nogle tilfælde - brugbare præmier doneret af såvel medlemmer som klubben.
Mødet den 8. oktober 2008
Trods nye mødefaciliteter, faldt oktober mødet ud til deltagernes tilfredshed. Fremmødet var godt, stemningen god - ja selv traktementet så ud til at falde i deltagernes smag.
Det højnede, selvsagt, mødets kvalitet at Heinz Gerhard, på sin vanlige vidende og spændende facon, causerede over Izaak Walton med udgangspunkt i den af BBC udgivne serie om mesterens meriter.
Mødet den 24. april 2008 - Generalforsamling
Et par billeder fra Generalforsamlingen hvor der bla. blev dystet om Erik M. Teistrups vandrepokal.
Mødet den 5. marts 2008
På sæsonens sidste ordinære møde sprang Per Arleth elegant ind på ”scenen” som stand in for den underholder, som i sidste øjeblik måtte melde forfald.

Per underholdt os meget malerisk om sit liv som lystfisker fra dag et og til i dag, og viste os mange af sine hjemmelavede fangstredskaber og modeller til nye.  

Det blev også til mange erindringer om de mennesker og ”sælsomme” dyr han havde mødt på sine fisketure.     
Tak til Per

Mødet den 12. oktober 2009

 

Et velbesøgt og yderst interessant møde hvor Kim Rasmussen, der er indehaver af den velkendte forretning "Salmon Fly" i Brønshøj, underholdt os under overskriften "Eksotisk fluefiskeri"

 

Kim Rasmussen tilhører , så absolut, eliten blandt danske fluebindere og skriver bl.a. i "Fisk og Fri".  Når han fisker laks foregår det. som regel, i Tana-eleven, men han har også, i flere år, dyrket eksotisk fluefiskeri efter tarpon og bonefish i Sydamerika. Denne form for fluefiskeri er der voksende interesse for og det var spændende at høre Kim fortælle herom. 

 

Mødet den 17. december 2009

 

Julemødet forløb jo på allerbedste måde med gedigen julemad, julequiz, gaver og alt hvad der hører sig til. Dog var vi ikke i stand til at kåre en mandelgavevinder da mandlen syntes at være forsvundet, på forunderlig vis.

 

Som årets kædebærer udnævntes Jan Stelmaszcyk for sin store indsats gennem årene, ikke mindst som mangeårig revisor for klubben.

 

Mødet den 15. januar 2008  

Hvor er fisken, og hvor er jeg.

 

Thomas Petersen fortalte på mødet meget fornøjeligt og lærerigt om GPS - ens mysterier og afsluttede med at tage os med ud på sine egne store eksotiske fiskeeventyr.

 

Mødet den 5. december 2007

Stor julefrokost med lune retter

 

På julemødet blev Per Arleth tildelt æren at blive årets kædebærer 2007, Ole Irgens blev udnævnt til klubbens nye æresmedlem, og Julius Wedege blev lykønsket med sine 45 år som medlem af klubben.

 

Roland Sørensen forlystede de tilstedeværende med en meget hyggelig gætteleg, som udløste rigtig gode præmier, doneret både af medlemmerne og klubben.

 

Mødet den 9. oktober 2007

Dengang mænd var mænd og fiskene var rigtige fisk.

 

Premieren på vores nye mødefaciliteter faldt ud til medlemmernes tilfredshed, stemningen blandt de dejlige mange fremmødte medlemmer var rigtig god og hyggelig, og traktementet faldt også i de fremmødtes smag.

 Heinz Gerhard fortalte på mødet meget spændende om, da lille Danmark pludselig i årene ca. 1948 til ca. 1955 kom på alle lystfiskeres kæber ude i den store verden, fordi de rigtig store Tun lod sig fange i Øresund.
Heinz og Michael demonstrerer det tung Tun grej, hjulet til højre er danskbygget og det til venstre er fra USA

Mødet den 25. marts 2007

Generalforsamling

 

Et meget velbesøgt og hyggeligt møde, hvor vi efter middagen fik optaget to nye medlemmer. Efter generalforsamlingen sluttede aftenen med en dyst på dart spil med efterfølgende overrækkelse af pokal.

 

Mødet den 8. marts 2007

Tørfluefiskeri efter laks

 

Efter en forrygende spændende aften, som vi kan takke Roland for og som finale på IWK sæsonen 2006 / 2007, hvor Jerk Sönnichsen på en meget medrivende måde fortalte om hvordan han tre til fire måner om året dyrkede sin store lidenskab, fiskeri med tørflue i verdens mest eftertragtede floder. 

 

Det drejede sig selvfølgelig om tørfluefiskeri efter laks og også om hans efterhånden verdenskendte laksetørflue: "The Jerk Fly".

 

Jerk fisker overalt på kloden, og ikke kun de kendte steder, udover Jerk-fluen,  kom vi til at høre om Kola, British Columbia og River Dee i Skotland, han er en medrivende fortæller og har emner til mange aftener.

 

Jerk er Formand for Federation of Flyfisher Danmark.(se www.fffd.dk)

 

Mødet den 7. februar 2007

Medlemmernes aften

 

Et meget, meget velbesøgt møde

 

 

Mødet den 9. januar 2007

Fiskegrejaften

 

Januar mødet var vel besøgt. Vi fik en meget grundig indsigt i det store forskningsarbejde, der ligger bag frembringelse af moderne lystfiskerudstyr.  

Søren Laumann, fra Pure Fishing,  viste os de sidste nyheder inden for fiskehjul og alskens kunstig agn, som både var tilsat duft og smag for at lokke de ”stakkels” fisk på krogen.  

Mødet den 6. december 2006

Julehyggekomsammen 

 

Efter vi nu har beskæftiget os med vejret og hvad der gemmer sig under havets overflade og et meget hyggeligt julemøde med en meget delikat og overdådig menu, hvor årets kædebærer  Michael Frincke in absentia blev udnævnt, som tak for hans store indsats som klubbens Webmaster, som Ordføreren begrundede udnævnelsen med.

 

Mødet den 1. november 2006

Øresundsakvariet

 

På årets første rigtige efterårsdag med en stiv kuling ind fra Øresund og bidende kulde mødtes vi uden for indgangen til det nyrenoverede Øresundsakvariet og frøs.

 

Efter vi var blevet lukket ind, fik vi en meget spændende rundvisning, hvor akvariechef Jens Peter Jeppesen på inspirerende vis opfriskede vores viden om Øresund og Kattegats fiskearter, som tilsyneladende har undergået en del forandringer, siden vi den 2. november 1988 sidst var på besøg i akvariet.

 

En torsk studeres af Steen Ole Andersen og Ole Dupont.
Rokken
Ole Dupont klør rokken under hovedet.
Hans Kiil – Nielsen &  Niels Ove Jensen
Middag på Kronborg Havbad.

Mødet den 1. marts 2010

Sæsonens sidste ordinære møde afholdtes den 1. marts, hvor Lars Therkelsen, dygtigt sekunderet af Allan Bock causerede meget oplysende og underholdende over temaet "at forfølge drømmen".

 

Generalforsamlingen den 22. april 2010

Her skete en livlig drøftelse af klubbens anliggender under Jan Stelmaszczyks myndige ledelse. Ordføreren og revisor blev genvalgt og kontingentet fastsattes uændret.

 

Mødet den 6. oktober 2010

Heinz Gerhard causerede om Lystfiskeriforeningen i anledning af foreningens 125 års jubilæum, og vi fik blandt andet at vide, at Lystfiskeri-Tidende er det ældste lystfiskerblad i verden, der endnu udkommer. Bladet har af mystiske årsager fortløbende sidenumre og er nået op på over 17.500 sider. Heinz var som sædvanlig en god og vidende fortæller.

 

Julemødet den 16. december 2010

Julemødet var, som det skal være, med god mad, jule-quiz og gavelege. Eftersom der ved sidste julemøde ikke blev fundet nogen mandel i risalamanden, havde klubbens revisor, Jan Stelmaszczyk, påtaget sig det betroede hverv – at kontrollere at køkkenpersonalet lagde mandlen i risalamanden på en ordentlig og korrekt måde.

Steen Ole Andersen udnævntes som ny kædebærer.

 

Mødet den 17. januar 2011

Kristian Bang Foss fortalte om ørredfiskeri på New Zealand. Når det er vinter i Danmark, er det sommer på New Zealand, men vejret er lunefuldt og omskifteligt, og når man skal på fisketur, kan det være livsfarligt at undlade at gøre sig bekendt med vejrudsigten. Floderne er normalt glasklare, og selv de største ørreder kan lokkes til at tage en lille tørflue. Heldigvis er ørrederne også sky og svære at fange. Der er vist ikke mange steder, hvor Charles Cottons råd om at fiske ”fine and far off” er mere på sin plads. Det er noget helt andet end de gamle kannibaler, vi er vant til, der kun kan lokkes til at bide på en museimitation, der trækkes hen over vandet ved nattetide. På et af billederne, som ledsagede foredraget, kunne man se en trivelig, ældre herre klamrende sig til et reb ved en stejl bjergside. Det var såmænd ordføreren i Izaak Walton Klubben, på vej ned for at fiske i Rough River. Det har været trist at høre om jordskælvet, der ødelagde det meste af Christchurch. Men Kiwierne er hårdføre og skal nok få byen bygget op igen.

 

Mødet den 7. marts 2011

Den aften havde klubben fornøjelsen at møde projektleder Stig Jørgensen fra Københavns Havns Sportsfisker Laug som fortalte om den planlagte bygning af et lystfiskercenter ved slusen i Sydhavnen. Københavns kommune har afsat en million kroner til projektet, der er baseret på frivilligt arbejde, og har til formål at udbrede kendskabet til lystfiskeri, men også har et socialt perspektiv. Det nye center skal bygges nede i hjørnet ved Sjællandsbroen på den side, hvor den gamle toldbygning ligger. Det var en spændende aften, og humøret steg, da vi hørte om alle de store havørreder, Stig Jørgensen selv havde fanget på flue i Sydhavnen. Man taler altid om “de gode gamle dage”, men der er alligevel noget, der bliver bedre, og de senere år har vandmiljøet i Københavns Havn og laksens tilbagevenden til Skjern Å og Varde Å været glædelige begivenheder.

 

Generalforsamlingen den 11. april 2011

Ole Irgens var dirigent og førte styrelsen helskindet gennem diskussionerne. Sekretæren og kasseren blev genvalgt.

Klubben har 21 medlemmer. Nogle er ikke helt unge længere, og den 25. marts nåede æresmedlemmet Julius Wedege den respektindgydende alder – 90 år. Julius er et fyrtårn i Izaak Walton Klubben, og hans fødselsdagsgave, som blev overrakt ham efter generalforsamlingen, var meget passende en nummeret førsteudgave af Den Fuldkomne Fisker.

Mødet den 26. oktober 2011.

Denne aften havde vi besøg af Fiskeridirektoratet, nemlig af Overfiskerikontrollør Peter Hjort Larsen og Fiskerikontrollør Jonas Krøyer Jensen der fortalte om deres arbejde. Det blev ikke nogen kedelig aften.

Efter at have givet en grundliggende gennemgang af lovgivning, regler og bestemmelser på hhv. saltvands- og ferskvandsområdet for såvel erhvervsfiskere, fritidsfiskere og lystfiskere og herunder levende underholdt om deres interessante og ofte brogede (og spændende) arbejdsdag, blev ordet givet frit.

Spørgelysten var stor og der blev både grinet, ”skældt ud”, drillet og der fremkom, enkelte, ”tilståelser” af tidligere synder der dog, storslået, blev tilgivet af d’herrer kontrollører der skam understregede at de ”også er mennesker”.

Det var en hyggelig, underholdende og meget belærende aften.

 

 

Mødet den 12. december 2011.

Efter et vellykket og hyggeligt julemøde, hvor vi klarede et glimrende julemåltid, udnævnelse af ny kædebærer (Axel Petersen overtog efter Steen Ole Andersen), proponering for Stig Ellerup Lassen, gavebytning, julelege etc., i fin og overlegen stil, melder den barske hverdag sig igen, men et lyspunkt vil utvivlsomt være vort første, ordinære møde i det nye år.

Mødet den 19. Januar 2012
Et yderst vellykket og informativt møde hvor Per Ekstrøm causerede over emnet ”Rekordfisk”.

Mødet den 12. marts 2012

 

Sæsonens sidste ordinære møde, hvor vort estimerede medlem Heinz Gerhard causerede over, samt viste film om, ”den tovlige dyrlæge” fra Nordjylland. Heinz trådte til fordi vor oprindelige indlægsholder svigtede i sidste øjeblik. Som altid var det et strålende og underholdende indlæg.

 

Mødet den 20. december 2016
Julemødet

 

Klubbens medlemmer nød en klassisk julefrokost, hvor det forblev et mysterium, hvor mandlen var blevet af. Jes B. Foss blev på mødet udnævnt til at være årets kædebærer. Efter 8 år i formandsstolen var Jes trådt tilbage og var dermed et indlysende valg som kædebærer – både som konsekvens af alt arbejdet for klubben og ikke mindst for at have vedligeholdt og bragt nye facetter til, hvad Izaak Walton Klubben står for. Slutteligt stod Jes for årets julequiz og udfordrede dermed medlemmernes viden om rigets kulturarv og om lystfiskeriets historie.